След  постъпило в РИОСВ-Варна уведомление от Агрополихим“ АД за възникнала

...
След  постъпило в РИОСВ-Варна уведомление от Агрополихим“ АД за възникнала
Коментари Харесай

Няма отклонения от нормите на въздуха след авария в Агрополихим

След  постъпило в РИОСВ-Варна съобщение от „ Агрополихим “ АД за зародила спешна обстановка на 01.12.2023 година,  и постъпили сигнали за замърсяване на атмосферния въздух над с. Страшимирово, общ. Белослав и в кв. Повеляново, гр. Девня, неотложно е проведена взаимна инспекция на място от чиновници на РИОСВ-Варна и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).         

Извършени са пробовземания за качеството на атмосферния въздух с инсталация за експресно установяване на замърсители „ GASMET “ на границите на най-близко разположените жилищни здания в с. Страшимирово, общ. Белослав и в кв. Повеляново, гр. Девня, при които не са регистрирани стойности над алармените прагове по замърсителите в обсега на анализатора.

От осъществената инспекция на „ Агрополихим “ АД, се откри, че на 01.12.2023 година в 12.50 ч. е спрян спешно завод „ Азотна киселина “ заради задействана блокировка 1 по логичност за сигурност на цеха, при която производството стопира автоматизирано. След разбора на аргументите е открита дефектирала платка за входно-изходни сигнали на системата за ръководство. Дефектната платка е сменена с нова и са стартирани пускови интервенции на цеха.

В момента на инспекцията пусковите интервенции са в ход, а всички останали съоръжения и уреди са в естествен софтуерен режим.

Изискана е информация от автоматизираните системи за премерване за лични непрекъснати измервания на завод „ Азотна киселина “, завод „ Торове “ и завод „ Троен суперфосфат и сложни торове “ за интервала от 00.00 ч. до 17.00 ч. на 01.12.2023 година, според която не са регистрирани превишения на нормите за възможни излъчвания по следените замърсители на атмосферния въздух.

Извършена е инспекция на данните, измерени от Автоматична измервателна станция (АИС) „ Изворите ”, гр. Девня, която е част от Националната система за мониторинг на околната среда и се поддържа от Изпълнителна агенция по околна среда, за интервала от 01.12.2023 година до 03.12.2023 година, при която се откри, че няма регистрирани превишения на пределно допустимите концентрации по следените замърсители на атмосферния въздух.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР